2021 - KATA változások

2020.12.08

A VÁLTOZÁSOK LÉNYEGE

  • Ha katásként kapcsolt vállalkozásnak* számláz be, akkor - az első forinttól - 40% plusz adót köteles fizetni, az aki befogadja a KATA-s számláját.
  • Nem kapcsolt vállalkozás esetében, ha évi 3 millió forintnál többet számláz be katásként egy belföldi vállalkozásnak, akkor az évi 3 millió forint feletti rész után 40% a plusz adóteher, amelyet a számlát befogadó fél fizet.
  • Kivéve, ha
    -  a kisadózó kötelezett a 40% adó megfizetésére, mert a KATA kereten felüli összeget számláz.
    -  költségvetési szervnek számláz be a KATA-s, vagy
    -  jogszabályon alapul a díjazása (pl. közjegyző), vagy
    -  az Egészségbiztosítási Alaptól kap finanszírozásként bevételt
  • Ha külföldi (akár kapcsolt) vállalkozásnak számláz be a KATA-s évi 3 millió forint felett, akkor a KATA-s fizeti a plusz 40%-ot, de ebben az esetben nem a 3 millió forint feletti rész 100%-a után, hanem a 71,42%-a után kell megfizetni a 40%-os adót.
  • Fontos, hogy az az összeg nem számít bele a KATA évi 12 milliós értékhatárába, mely után a kifizető (külföldi kifizető esetén a kisadózó) köteles a 40% plusz adót megfizetni. Pl. ha egy kifizetőtől 5 millió forint bevétele van (ebből 2 millió forint után a kifizető kötelezett a 40% plusz adóra), akkor a kisadózónak emellett lehet más partnerektől összesen évi 10 millió forint bevétele úgy, hogy nem keletkezik újabb adóteher.
  • Csak egy helyen lehet valaki kisadózó! Jelenleg bárki lehet egyéni vállalkozóként, és mellette akár több Bt-ben kültagként is kisadózó. 2020.12.31-ig meg kell szüntetni a "többes katázást". Ellenkező estben 2021.01.01-i hatállyal a NAV törli úgy, hogy csak a legkorábban bejelentett KATA-s jogviszonyt hagyja meg.
  • A kisadózónak üzleti kapcsolat létesítésekor (pl. szerződéskötés) kötelessége írásban nyilatkozni a megrendelő felé, hogy kisadózónak minősül, és arról is, ha a kisadózói státusza megszűnik.

* Kapcsolt vállalkozás pl. egy társaság és egy egyéni vállalkozó, ha a társaság ügyvezetője vagy többségi befolyással rendelkező tagja az egyéni vállalkozó. Illetve közeli hozzátartozó révén is létrejöhet a kapcsolt vállalkozói státusz.

Látszólag a kisadózó vállalkozásokat érinti a szigorítás, de valójában bármely vállalkozás lehet érintett, ha kisadózóval áll üzleti kapcsolatban, mivel a 40% plusz adó megfizetése a kifizetőt terheli! Számszerűsítve: ha egy kisadózó vállalkozásnak kifizet 4 millió forintot, akkor a 3 millió forint feletti rész után 40% adót, azaz 400.000 Ft-ot kell bevallania és befizetnie a számlát befogadó félnek!

KATA adózóként nincs teendője amennyiben:

  • csak magánszemélyeknek számláz,
  • az éves bevétele kisadózóként nem haladja meg a 3 millió forintot,
  • több partnernek számláz, és partnerenként nem éri el az évi 3 millió forintot,
  • nem számláz kapcsolt vállalkozások felé

KATA adózó számláját befogadó vállalkozásként nincs teendője, amennyiben:

  • ha nincs kapcsolt vállalkozásnak minősülő KATA-s üzletfele
  • ha a kapcsoltnak nem minősülő kisadózónak nem fizet évi 3 millió forintnál magasabb összeget


TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓK

Ha a kisadózó adózási módot szeretne váltani, a változás a bejelentés napját követő hónaptól lesz érvényes (mivel a kata alanyiság mindig egész hónapra szól).

Lehet év közben is váltani és emiatt nem kell feltétlenül decemberben kapkodni, mert az egy partner felé számlázott 3 milliót nem kell arányosítani, így megérheti pl. áprilistól váltani!

Főfoglalkozású katásként, éves 12 milliós bevétel mellett eddig 95% maradt a katásnál, ehhez képest a többi verziónál átlagosan 74%.

Ha átalányadózásra tér át, bizonyos tevékenységek esetén (pl. egyes építőipari szolgáltatások, kereskedelem stb.) kedvező, akár 10-11%-os adóterheléssel lehet számolni.

Minden vállalkozás más, emiatt amennyiben adózási formát szeretne váltani, előtte mindenképpen szükséges egy személyre szabott kalkulációt készíteni !

Az alábbi elérhetőségeink bármelyikén kapcsolatba léphet velünk:

Telefonon: +36 30/557-3566 vagy +36 30/374-2596

E-mailben: iroda@mozaikkonyvelo.hu

Kapcsolati űrlapunk kitöltésével

Facebook oldalunkon keresztül

Telefon:+36-30/557-3566
Telefon:+36-30/374-2596
E-mail:iroda@mozaikkonyvelo.hu
Elérhetõségek