Vállalkozás indítása előtt így válaszd meg az ideális vállalkozási formát

2021.11.10

Amikor már tudod, mivel szeretnél foglalkozni, de nem látod át pontosan, milyen formában is kellene belekezdened - akkor épp jó időben olvasod ezt a cikket, ugyanis körül járjuk a különböző vállalkozási formákat, és szándékunk az, hogy a cikk végére érve már tudd, melyiket válaszd leendő vállalkozásodhoz.Vállalkozási forma: miért van rá szükség?

Természetesen vállalkozási forma nélkül is végezhető értékesítés, azonban nem rendszeresen, és nem üzletszerűen. Ilyen például az, amikor eladod a lakásodat. Értékesítés történik, de ez egyszeri és magán jellegű értékesítés.

Ahhoz, hogy "üzletszerű" és "rendszeres" kereskedelmi tevékenységet végezz (a két szó az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvényben is szerepel) - beleértve akár termék, akár szolgáltatás értékesítését - szükséged lesz hivatalos keretek közé tenni a folyamatot: a tevékenységed során számláznod, adóznod kell, és nagy valószínűséggel szükséged lesz könyvelőre is.

Ezekből a vállalkozási formákból választhatsz

Bt, Kft, egyéni vállalkozó - ezeket már mindannyian hallottuk, de mit is jelentenek valójában? Gyorstalpaló rövid jellemzés következik a három leggyakoribb induló vállalkozási formáról:

Egyéni vállalkozó: ez esetben a vállalkozó személy kap egy egyéni vállalkozói entitást, a "vállalkozás" a saját nevében fut, kiegészülve az EV rövidítéssel. Az egyéni vállalkozás nem egy cég, azonban ugyanúgy be van jegyezve a NAV-hoz, helyi önkormányzathoz, és a kereskedelmi- és iparkamarához. Az egyéni vállalkozás - bizonyos keretek között - szüneteltethető. Többféle adózási formában folytatható, a legnépszerűbb az alanyi adómentes KATA (Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója).

BT (betéti társaság): ahogy neve is mutatja ez már társas vállalkozás, nem folytatható egy személy által, mivel szükséges hozzá egy úgynevezett kültag és beltag. Nem szüneteltethető a vállalkozó kedve szerint - vagy folyamatosan végezni, vagy megszüntetni szükséges. Indulótőke szükséges, de nincs meghatározva a minimum összege. Fontos eltérés pl. a KFT-hez képest, hogy a BT beltagja a teljes vagyonával felel a BT kötelezettségei után.

KFT (korlátolt felelősségű társaság): nevéből látszik, hogy a tulajdonosok csak korlátoltan felelnek érte, nem a teljes vagyonukkal. Létezik egyszemélyes KFT is, de jellemzően több tulajdonosa van. Szükséges hozzá induló tőke, ami jelenleg 3 millió Ft. A KFT tevékenysége sem szüneteltethető, megszüntetése hosszadalmas folyamat, végelszámolással vagy felszámolással történik.

Az alábbi táblázatban egy összehasonlítást is adunk a legfőbb szempontok szerint:

Természetesen ennél több társas vállalkozási forma létezik: RT (részvénytársaság), KKT (közkereseti társaság), egyéni cég, stb. - ha ezzel kapcsolatos kérdésed van, keress meg minket elérhetőségeink egyikén.

A legfőbb szempontok a vállalkozási forma kiválasztáshoz

A fentiek alapján már lehet, hogy kezd kirajzolódni, hogy melyik forma a legideálisabb az induláshoz. A következő szempontok alapján még tovább pontosíthatod - tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

Milyen bevételre számítasz?

1 éves viszonylatot érdemes nézni, ugyanis az alanyi adómentes katás egyéni vállalkozás bevételi határa is így lett megállapítva: 12 millió Ft / év. Ha ez még egy álom-bevételként hangzik számodra, akkor az említett egyéni vállalkozás ideális választás lehet, hiszen a havi 50000 Ft fizetendő KATA kontra az 1 millió Ft havi bevétel elég jó arány (sőt: ha 36 órát meghaladó munkaviszony mellett vállalkozol, akkor csak 25000 Ft a havi fizetendő). 12 M Ft felett azonban jelentős (40%-os) különadóval kell számolni, ami tevékenységfüggő, hogy megéri-e. Gyakran ilyen esetben már BT vagy KFT irányban érdemes gondolkodni.


Egyedül, vagy többen vállalkoznátok?


Fontos kérdés, hogy lesz-e üzlettársad, tulajdonostársaid. Ha teljesen egyedül vállalkozol, akkor például a BT kapásból ki is esik a lehetőségek közül.


Mennyire stabil, folyamatos a tevékenység?


Érdemes ezt is megfontolni, mivel ha időszakos / szezonális jellegű a tevékenység, akkor azok a vállalkozási formák, melyeket nem lehet szüneteltetni, hátrányt jelentenek. Ez esetben az egyéni vállalkozás lesz az optimális választás, mivel törvény szerint szüneteltethető.


Rendelkezésre áll induló tőke?


Ha bőven több bevételre számítasz, mint a KATA határ, de nem áll rendelkezésre például a KFT-hez szükséges 3 millió Ft induló tőke, akkor érdemes mégis egyéni vállalkozóként kezdeni, az első évben kitermelni az alaptőkét, majd azzal céget alapítani. Továbbá van arra is lehetőség, hogy a törzstőkét csak később, a cégbejegyzéstől számított 2 éven belül bocsássuk a vállalkozás rendelkezésére.

+2 kérdés, amit a vállalkozási formától függetlenül, már a megalapítás előtt meg kell tudnod válaszolni:


Mi lesz a tevékenységi köröd?

A vállalkozás tevékenységi köre mutatja, hogy pontosan mivel foglalkozik. Ezt jelezni szükséges a hatóság felé a vállalkozás megalapításakor, de később is bővíthető, változtatható a lista - és több elem is megadható. A lista, amiből válogatni lehet: TEÁOR lista.

Fontos: egyes tevékenységek szakirányú végzettséghez kötöttek, tehát csak akkor végezhetők hivatalosan, ha képesítésed van hozzá (vagy olyan alkalmazottad van, aki rendelkezik vele). Bővebben: végzettséghez kötött tevékenységek listája.

Emellett olyan tevékenységi körök is léteznek, amelyek végzését a törvény engedélyhez köti, mint pl. a nemesfém-ékszerek készítése, ez esetben a kapcsolódó hatóságnál való regisztráció / engedélyeztetés is.


Milyen országokba fogsz számlázni?


Ha külföldi vevőid, és ezek között cégek is lesznek, akkor szükséged lesz közösségi adószám igénylésre is (EU VAT kód), más esetben elegendő lesz a hagyományos magyar adószám.

Az adózási forma kiválasztása

A döntéshez az adózási lehetőségeket is szükséges áttanulmányozni, ugyanis egy vállalkozási formához többféle adózási mód is tartozhat. Például lehet egyéni vállalkozó is áfás, illetve KFT is indítható akár KATA adózással.

Az adózási forma kiválasztásánál a legfőbb kérdés az, hogy melyik éri meg a legjobban: így a döntést leginkább a leendő bevétel és várható költségek szintje, aránya határozza meg. E cikk kereteit meghaladnák ezek a témák, azonban részletesen foglalkoztunk már vele két korábbi cikkünkben, így ezeket ajánljuk áttanulmányozásra:


Ha kérdésed maradt a vállalkozás indítása előtt

Reméljük hasznosnak találtad a leírtakat, és most már közelebb vagy a döntéshez, hogy melyik vállalkozási formát válaszd. Természetesen egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a döntésben, illetve vannak speciális esetek is, amelyeket érdemes lehet átbeszélned egy könyvelővel. Ha maradt kérdésed, vagy biztosra mennél, keress meg minket bizalommal: egy fél vagy egy órás tanácsadás keretében át tudjuk beszélni az összes kérdést, hogy még magabiztosabban indulj el a vállalkozók útján. Időpont egyeztetés →

Telefon:+36-30/557-3566
Telefon:+36-30/374-2596
E-mail:iroda@mozaikkonyvelo.hu
Elérhetõségek